Ruben Dalibaltayan

Ruben Dalibaltayan (1973) se rodio u Erevanu (Armenija). Studirao je u klasi Anahit Shahbazyan u Erevanu, kao i u klasama Arthura Berngardta i Valerija Kastelskog na Konzervatoriju Čajkovski u Moskvi.

Dobitnik je nagrada na prestižnim međunarodnim klavirskim takmičenjima u Armeniji, Kini, Hrvatskoj i Italiji. Posebnu pažnju predano posvećuje promociji djela armenskih i hrvatskih kompozitora. Za dvostruki album Klavirska djela Blagoja Berse dobio je najviše priznanje hrvatskog ministarstva za kulturu – nagradu Vladimir Nazor.

Ruben Dalibaltayan je profesor klavira na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a od  2017. je gostujući profesor na Lihtenštajskoj muzičkoj akademiji. U sezoni 2018/2019. preuzima profesuru na Muzičkoj akademiji u Bresci (Talent Music Master Courses).

Njegovi studenti su među ostalima, Aljoša Jurinić – pobjednik konkursa Robert Schumann (Zwickau, 2012), finalista Frederic Chopin (Warsaw, 2015), 5. nagrada Queen Elizabeth (Bruselj, 2016) i Ivan Krpan – pobjednik na takmičenjima Ferruccio Busoni (Bolzano , 2017) i Međunarodnom pijanističkom takmičenju Ettlingen 2016.