Aleksandar Serdar

ALEKSANDAR SERDAR (Srbija – Slovenija) je rođen u Beogradu, odakle poslije završenih studija u Novom Sadu nastavlja dalje školovanje u Sjedinjenim državama i Italiji. Na njegovu pijanističku formaciju su utjecali tokom godina prije svega, Sergio Perticaroli i Leon Fleisher.

Kao logičan put mladog pijaniste, Aleksandar Serdar je učestvovao na brojnim internacionalnim takmičenjima gdje je dobio visoke nagrade. Najznačajnija od njih su svakako Arthur Rubinstein u Tel Aviv-u, Monza-Rina Salla Galo, Vercelli, Carlo Zechhi, koji su doveli do razvoja njegove internacionalne karijere. Aleksandar Serdar je svirao resitale i sa orkestrom u skoro svim zemljama Evrope, u severnoj Americi, Brazilu i Peruu, Maroku, Libanu, Izraelu, Tajldandu i Japanu.

Nastupao je sa filharmonijama Beograda, Bremena, Sofije, Zagreba, Torina, Minhena, Tuluza, Lila, San Hozea, Haife, Slovenije, Drezdena. Sa dirigentima kao što su Jean-Claude Casadesus, Jorg Peter Weigle, Emil Tabakov, Mendi Rodan, Marcello Viotti, Michael Plason. U posljednjih nekoliko godina brojni uspjesi na koncertima u Evropi su privukli pažnju kritičara i organizatora koncertnih sezona i festivala. Sa podjendakim entuzijazmom je svirao u koncertnim dvoranama kao što su Theatre Chatelet, Auditorium du Louvre,Tonhalle in Zurich, Alice Tully hall in New Yorks Lincoln Center, and Festivals such as “La Roque d’Antheron, Folles Journeaus in Nantes, Sully sur Loire, St. Riquier, Schleasu Holstein in Hamburg, Montpellier Festival of Radio France.

Aleksandar Serdar je snimio svoj prvi kompakt disk za diskografsku kuću EMI koji je dobio izvanredne kritike muzičkih časopisa. Dupli disk Aleksandra Serdara snimljen je u Luksemburgu uorganizaciji Luksemburske banke i drustva Burleska. Izdao svoj prvi kompakt disk za PGP diskografsku kuću u Srbiji sa baroknim repertoarom. “

Aleksandar Serdar je svakako svjestan pijanista sa imaginacijom i ličnošću”. Gramophone, februar 1999. “Niko nemože da ignoriše ovakvog izvodjača … koji je sposoban da posjeduje tako rijetku kombinaciju autoriteta i aristokratije duha”, Diapason, decembar, 1998. Od 1999 godine, Aleksandar Serdar je počeo da radi na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu gdje je sada u zvanju redovnog profesora. Radio je i kao profesor po pozivu na Fakultetu umetnosti u Nišu, a trenutno je također profesor na Akademiji za glasbo u Ljubljani. Aleksandar Serdar učestvuje kao član žirija u radu brojnih nacionalnih i internacionalnih žirija. 2007. godine izdaje svoj drugi kompakt disk za PGP; 2012.

Svoj priručnik pod nazivom “Razvoj pijanističke tehnike” u izdanju Muzičkog centra Crna Gora, a 2014. godine izdaje i CD sa djelima Petra Iljiča Čajkovskog u izdanju MC Crna Gora.