Aleksandra Romanić

Aleksandra Romanić je svakako jedna od najznacajnijih pianistica sa prostora bivse Jugoslavije.

Rodjena je 1958 u Zagrebu, nizu i srednju muzicku skolu zavrsila u Sarajevu u klasi Faride Musanovic. Sa 16 godina zapocinje studije na Moskovskom drzavnom Konzervatoriju“ P. I. Cajkovski “ u klasi Vere Gornostaeve, koji zavrsava sa odlicjem “ summa cum laude“.

Nakon postdiplomskog studija takodje u Moskvi, kao dobitnik Fulbrightove stipendije odlazi 1985 na usavrsavanje na Juilliardsku skolu u New York kod Gyorgy Sandora.
Nagrade na klavirskim takmicenjima otvaraju joj vrata internacionalne karijere. Koncertne turneje vode ju kroz Spaniju, Francusku, Cesku, Madjarsku, Maltu, Rusiju, Njemacku i USA, nastupa u renomiranim koncertnim dvoranama u New Yorku, Pittsburghu, Sevilli, Moskvi, Münchenu, Zagrebu, Ljubljani, Beogradu, Sarajevu.

Kao solistica nastupala je sa velikim orkestrima : sa Zagrebackom filharmonijom, Zagrebackim simfonicarima, Simfonicarima RTV Ljubljana, Beogradskom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom RTS, Dubrovackim Simfonicarima, Sarajevskom filharmonijom. Gostovala je na renomiranim festivalima : Dubrovacke ljetne igre, Interforum Budimpesta, Maltafest, Festival Ljubljana, Veceri na Gricu. Snimala je brojne radio I tv emisije u Jugoslaviji, Rusiji I USA. Snimala za Discoton Records.

Dobitnica je Sestoaprilske nagrade grada Sarajeva 1990 godine.

Kao professor za klavir djelovala je na Muzickoj akademiji, Univerzitetu u Sarajevu. Drzala je predavanja na Trinity College, University of Dublin; Grand Valley State University, Allendale, Michigan; University of Permian Basin, Odessa, Texas; Muzickoj akademiji u Zagrebu. Vodila majstorski kurs na Internacionalnom festivalu u Valletti, Malta.

Nastupala je na Muzickom festivalu Schleswig-Holstein i Richard Strauss festivalu u Garmisch-Partenkirchenu. Gostovala je u salama Herkulessaal u Münchenu i u Münchenskom Gasteigu. Kao solistica nastupala sa Münchenskim simfonicarima, sa solistima Rundfunk orkestra bavarskog radia, napravila je brojne produkcije za Bayerische Rundfunk i Largo Records.
Danas zivi i radi u Münchenu kao slobodni umjetnik i klavirski pedagog.

Od 2004 do 2016 bila je clan Vijeca stranaca grada Münchena i vodila Odbor za kulturu, religiju i sport. Za izuzetna zalaganja na polju integracije stranaca dobila je 2010 od Grada Münchena vrijedno priznanje “München dankt“.

Studenti Aleksandre Romanic danas su nastavnici i profesori na Univerzitetima u Evropi i USA. Aleksandra Romanic djeluje i kao clan strucnog zirija na mnogim nacionalnim i internacionalnim klavirskim takmicenjima u zemljama bivse Jugoslavije i u SR Njemackoj.