Dragan Opančić

Dragan Opančić, pijanist i pedagog

Rođen je u Sarajevu gdje je završio Srednju muzičku školu, klavirski odsjek. Studije je nastavio na Muzičkoj akademiji u Sarajevu. U decembru 1994. godine, kao stipendista Ministarstva za kulturu Republike Austrije, odlazi iz Sarajeva da bi nastavio studij na visokim školama za muziku u Beču i Grazu (odsjeci: klavir-koncertni i klavirska pedagogija). Stipendiju za Mannes College u New Yorku dobija 1995. godine, ali ipak odlučuje da ostane u Austriji. U junu 1999. godine diplomira u Grazu na Odsjeku klavir-koncertni i odmah nastavlja postdiplomski studij na istoj ustanovi. Od novembra 2003. godine upisuje završnu godinu magisterija na Muzičkoj akademiji u Sarajevu.

Dragan Opančić je tokom svog školovanja učio kod: Angeline Pap, Zorana Jančića, Nede Stanković, Borisa Kraljevića , Carmen Graf, Elza Kolodin, Markus Schirmera. Pohađao je kao aktivan učesnik majstorske kurseve profesora: Rudolf Kehrer, David Wild i Marc Ponthus, te pasivno kurseve prof. Witalij Margulis, Edith Picht-Axenfeld i Lazar Berman.

Svirao je (solo, solo sa orkestrom i kao kamerni muzičar) u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Holandiji, Austriji, Njemačkoj i SAD-u. Zapažen je njegov nastup u Carnegie Hall NY 2008. Predaje klavir- solo na Muzičkoj akademiji u Sarajevu