Planinka Jurišić – Atić

PLANINKA JURIŠIĆ – ATIĆ je rođena u Tuzli, gdje je završila opću gimnaziju i Srednju muzičku školu u Tuzli, instrumentalni odsjek klavir, u klasu prof. Safije Džonlagić – Čelebić. Studij klavira završila sa najvišom ocjenom na Muzičkoj akademiji u Sarajevu 1979. god. u klasi eminentne profesorice. Matusje Blum, a kao stipendistkinja francuske vlade se usavršavala u Parizu na École Normale de Musique »Alfred Cortot« u klasi prof. Ramzi Yasse, studenta Sergeja Dorenskog na Moskovskom konzervatoriju.

Svirala je s orkestrom RTV Sarajevo i snimala za radio, a dobitnica je i studentskih nagrada Univerziteta u Sarajevu. Do 1995. je bila zaposlena na Srednjoj muzičkoj školi u Tuzli. Od 1995. živi i radi u Mariboru gdje je na Konzervatorijumu za glasbo in balet jedan od najcjenjenijih klavirskih pedagoga.

Kao pedagog je postigla izuzetne uspjehe u radu sa učenicima koji su osvajali veliki broj najviših nagrade na republičkim, saveznim i međunarodnim takmičenjima, snimali za radio i TV-stanice bivše Jugoslavije; nastupali na brojnim koncertima. 1987. je dobila priznanje najuspješnijeg pedagoga na Republičkom takmičenju mladih muzičara u Tuzli i pedagošku nagradu na Međunarodnom takmičenju mladih pijanista u Košicama (Slovačka), 2011.

Planinka Jurišić Atić je bila član žirija na regijskim, republičkim i međunarodnim takmičenjima. Sa svojim učenicima je aktivno učestvovala na Osnivačkom kongres klavirskih pedagoga Epta Jugoslavije u Rovinju, 1988. god, kao jedan od rijetkih srednješkolskih klavirskih pedagoga. Učenici iz njene klase su diplomirali na muzičkim akademijama u Sarajevu, Beogradu, Novom Sadu, Ljubljani, Leipzigu, Londonu, New Yorku , Oslu, Rotterdamu i Fermu (Italija). Neki od njih su danas priznati mladi umjetnici u svojim sredinama: Vladimir Valjarević, koncertni pijanista i profesor na Mannes College of Music u New Yorku, Edin Mustačević (kao pijanista djeluje u Norveškoj), Belma Bešlić Gal (pijanistkinja i kompozitor u Beču) i mnogi drugi. Njena bivša učenice je i odlična mlada slovenska pijanistkinja Fada Azzeh i izuzetno perspektivni mladi jazz pijanista, Arsenije Krstić. U njenoj klasi se trenutno školuje nekoliko vrlo talentiranih mladih pijanista koji osvajaju veliki broj nagrada na međunarodnim takmičenjima.

Redovno održava majstorske radionice i seminare za mlade pijaniste i jedan je od predavača na Međunarodnoj ljetnoj muzičkoj školi u Pučišću na Braču (Hrvatska).
Planinka Jurišić Atić je od ministarstva za školstvo u Vladi Republike Slovenije dobila zvanje savjetnika, najveći naziv na području srednješkolskog obrazovanja u Sloveniji, a od Zajednice muzičkih škola Slovenije i prestižno Gerbičevo priznanje za posebne zasluge na području muzičkog obrazovanja za 2018. godinu.