Zlata Maleš

ZLATA MALEŠ je rođena u Belom Manastiru. Diplomirala je klavir na Muzičkoj akademiji u Sarajevu 1977. godine kao odličan student u klasi Matusje Blum, studirajući uporedo ruski jezik i književnost. Kao stipendistkinja francuske vlade usavršavala se u Parizu kod čuvenog pijaniste i kompozitora Pjera Sankana, sa kojim je nastavila saradnju na letnjim majstorskim kursevima u Nici (1980-1982). Po povratku u Sarajevo svirala je resitale i koncerte s orkestrom, a nastupala je i kao korepetitor i član raznih kamernih sastava. Kao član udruženja umjetnika BiH i Srbije, tokom ovog perioda ostvarila je nekoliko snimaka za RTV Sarajevo i RTV Beograd.

Došavši u Beograd, njena izvođačka karijera ubrzo ustupa mjesto pedagogiji. Neumornog duha i u stalnoj potrazi za novim saznanjima, provela je neko vrijeme na Centralnoj muzičkoj školi u Moskvi, stičući neposredan uvid u pedagoške metode velike ruske pijanističke tradicije. Nastojala je da inspiriše svoje učenike i ohrabri njihovu individualnost i autentičan umjetnički izraz kroz specijalno osmišljene projekte (“Godišnja doba” Čajkovskog sa recitovanjem ruske poezije, “Romeo i Julija” Prokofjeva u saradnji sa učenicima baletske škole, Koncerti za 4, 8, 12 i 16 ruku na dva klavira, Mocart i Salijeri – koncert pomirenja, Muzičke priče, Pozovi “M” radi muzike, Koncerti savremene srpske muzike za klavir…). Iz njene klase izašlo je 35 diplomaca, od kojih je 31 nastavio školovanje na muzičkim akademijama i konzervatorijumima. Njeni učenici su dobitnici više od 500 nagrada na značajnim državnim i međunarodnim takmičenjima. Naročito se ističu sestre Lidija i Sanja Bizjak, obe svjetski poznate pijanistkinje sa međunarodnom karijerom i bogatom diskografijom, zatim Sonja Lončar, članica čuvenog LP klavirskog dua koji se fokusira na savremenu muziku pisanu za ovaj sastav, Dušan Toroman koji gradi uspješnu karijeru kao čembalista…

Iako u penziji, Zlata Maleš je i dalje vrlo aktivan pedagog koji podržava i promoviše mlade talente i drži majstorske kurseve u Srbiji, BiH i Sloveniji. Od 2013. godine je gostujući profesor na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, na predmetu “metodika nastave klavira”. Nekadašnja potpredjsednica EPTA Srbije i dobitnica najviših državnih priznanja za dostignuća u oblasti pedagogije, redovan je član žirija na brojnim pijanističkim takmičenjima u Srbiji, Italiji, Bosni i Hercegovini, Sloveniji i Makedoniji.