Zuzana Niederdorfer

ZUZANA NIEDERDORFER (Slovačka – Austrija) završila je magistarski studij klavira na Akademiji muzičke i dramske umjetnosti u Bratislavi. Dobitnica je nagrada na mnogim nacionalnim (četiri prve nagrade za solo i komornu glazbu u Slovačkoj) i međunarodnim takmičenjima, uključujući takmičenje Fryderyk Chopin u Mariánske Lázňe (Češka), Incontro Internazionale Giovani Pianisti Citta di Senigallia (Italija), Paloma O ‘Shea u Santanderu (Španija) i natjecanje Robert Schumann u Zwickauu (Njemačka).

1993. godine je stekla doktorat na Akademiji muzičke idramske umjetnosti. Izvodila je solo recitale i sarađivala s orkestrima i komornim sastavima širom Evrope, Kine i Sjedinjenih Država. Podučavala je više od dvadeset godina na Akademiji za muzičku i dramsku umjetnost u Bratislavi, a trenutno je profesorna Kunstuniversität Graz u Austrije i na Akademiji umjetnosti u Banskoj Bistrici u Slovačkoj.

Zuzana Niederdorfer je međunarodno poznati predavač i pedagog, održala je majstorske kursove u Slovačkoj, Češkoj, Sloveniji, Litvaniji, Engleskoj, Finskoj, Islandu, Sjedinjenim Državama, Italiji, Poljskoj, Kini, Njemačkoj i član je žirija na nacionalnim i međunarodnim takmičenjima. Prije desetak godina je osnovala je međunarodni festival, a kasnije i državno i međunarodno klavirsko takmičenje ,, Forum po tasti ”.