Matusja Blum


Matusja Blum (1914 – 1998) - pijanistkinja i klavirski pedagog


Rođena je u Kišinjovu i tamo započela studij klavira. U Sarajevo je došla iz Praga 1939. god. nakon završetka majstorske klase na praškom konzervatoriju kod uglednih profesora Vilema Kurza i Jana Hermana. Odmah je započela koncertnu u pedagošku djelatnost. Sudjelovala je na tada avangardnim priredbama Collegiuma artisticuma. Od 1945. predavala na Srednjoj muzičkoj školi u Sarajevu. Neko vrijeme je djelovala i u Beogradu (1948-52), na poziv vrsnog pijaniste i pedagoga Emila Hajeka. Od 1955. je profesor na Muzičkoj akademiji u Sarajevu kao jedan od njenih prvih pedagoga (dekan u dva mandata, 1963-1967. i 1973-1977). Svojim dugogodišnjim djelovanjem na sarajevskoj Muzičkoj akademiji odgojila je veliki broj vrsnih pijanista i pedagoga među kojima su Božena Griner, Olga Vukomanović –Tarbuk, Milanka Mišević, Milica Šnajder, Farida Mušanović, Neda Gojković – Kepnik, Mirjana Papić – Hrkaš, Zlata Maleš, Rozalija Lukas, Zrinka Gavrić, Planinka Jurišić-Atić, Zlatan Mujkić, Attila Gracza i mnogi drugi.

U klasama njenih najboljih studenata odnjegovani su danas priznati umjetnici različitih generacija: Aleksandra Romanić, Sanja Lagumdžija- Hadžić, Peđa Mužijević, Miloš Pavlović, Vladimir Valjarević, Ivana Gavrić, Belma Bešlić – Gal, Lidija i Sanja Bizjak, Stefan Ćirić i drugi.

Matusja Blum je bila rijetko predan i, za to vrijeme, izuzetno napredan pedagog. Njena klavirska pedagogija je sinkretizam velike ruske i prefinjene češke klavirske škole. Izuzetno je zaslužna za unaprijeđenje pijanizma u BiH i šire. Po mnogima je bila jedan od najkvalitetnijih klavirskih pedagoga u bivšoj državi. Za svoju umjetničku i pedagošku djelatnost je 1984. godine dobila Republičku nagradu BiH. Umrla je u Sarajevu 1998.


Ideja o Memorijalu Matusja Blum u Sarajevu


logo.png

Ideja se odnosi na obilježavanje ličnosti i djela Matusje Blum koja je punih šest decenija živjela i radila u Sarajevu i ostavila duboki trag u klavirskoj pedagogiji na prostoru Bosne i Hercegovine, bivše Jugoslavije i šire.

Mišljenja smo da je ona time uveliko zadužila sredinu kojoj je dala svoje najbolje stvaralačke godine. Njena klavirska škola bila je toliko napredna i kvalitetna i pružala je odlučujuće temelje za kasniji razvoj svim pijanistima i pedagozima koji su imali sreću raditi sa njom. Njenih pedagoških kvaliteta postali su još svjesniji u različitim susretima sa drugim pedagozima i pijanističkim školama u zemlji i inostranstvu. Danas sa velikim zadovoljstvom možemo konstatirati, da su pijanisti iz klase Matusje Blum vodeći pedagozi u svojim sredinama na prostorima bivše zajedničke države i šire, a neki od njihovih učenika i pijanista koji su se dobrim dijelom školovali u toj pijanističkoj tradiciji su ugledni mladi umjetnici širom svijeta i na prostoru bivše Jugoslavije.

Sadržajno, memorijal bi imao formu susreta muzičara, koncerata, seminara, a centralna manifestacija bi bila krunisana Međunarodnim takmičenjem – Memorijal Matusja Blum koje bi postalo tradicionalno.

To bi bila odlična prilika da Sarajevo i BiH dobiju prvo međunarodno takmičenje pijanista. Svakako bi to bila i promocija za sve muzičke obrazovne institucije u Sarajevu koje bi time postale konkurentne drugima koji su takve korake već napravili. I naravno, promocija sredine u koju je moderni pijanizam Matusja Blum donijela već 1939. kada je došla sa Praške muzičke akademije iz ugledne klase Vilema Kurza, jednog od utemeljitelja moderne češke pijanističke škole

U klasi Matusje Blum su studij klavira na Muzičkoj akademiji u Sarajevu završili sljedeći pijanisti i klavirski pedagozi :

Božena Griner, Milanka (Boko) Mišević, Olga Vukomanović – Tarbuk, Safija Čelebić – Džonlagić, Farida Mušanović, Milica Šnajder, Vuka Jokanović, Đurđica Hip, Silva Haberle, Jelena Radulović, Stojan Popović, Dr. Ivan Čavlović, Zlata Prcić, Irena (Mateljan) Rukavina, Vesna Tasić, Mirjana Papić – Hrkaš, Ratka Dragomanska, Nedeljka Gojković – Kepnik, Snežana Besarović, Miriam (Volah) Radulj, Krunoslav Seletović, Ksenija Ljubetić, Nenad Basrak, Zrinka (Lukić) Gavrić, Rozalija (Šari) Lukas, Zlata Maleš, Kristina Živko, Planinka Jurišić Atić, Vladimir Đenader, Zlatan Mujkić, Smail Zulčić, Attila Gracza, Jasna Rađenović, Dobrila (Kotrošan) Kovačević, Selma Riđanović…